banner

Impactul culorilor unui site

colorpicker-b_1280x800

Impactul culorilor unui site

Culorile sunt constructive in crearea unui site, pot calma si pot incita, pot trezi sentimente si stimula utilizatorul catre anumite actiuni. Ce culori au avut cel mai mare impact asupra voastra cand ati vizitat un site?

Rosu reprezinta culoarea focului, a fortei vitale primare, fiind o culoare incitanta, des asociata cu un nivel ridicat de energie. Datorita impactului vizual mare, rosu atrage si capteaza atentia utilizatorului asupra unui element important din site.

Portocaliul este culoarea caldurii, creativitatii si emotiilor. In functie de nuanta aleasa, aceasta culoare genereaza reactii opuse: pozitive [reflecta deschidere, poarta userul cu gandul la distractie], sau negative [dezechilibru emotional, agitatie].

Galbenul, culoarea luminii solare, reflecta entuziasm, optimism si energie. Nuantele pastelate de galben auriu indica forta si dezvoltarea ideilor-cheie, nuantele mai inchise pot indica criticism exagerat.

Verdele, culoarea sensibilitatii si compasiunii, ocupa cel mai mult spatiu in spectrul vizibil ochiul uman. Aceasta culoare se claseaza pe locul doi in ceea ce priveste culorile preferate de designeri pentru site-uri deoarece este omniprezenta in mediul inconjurator. Verdele reflecta forta si prietenie.

Albastru, culoarea preferata de multe persoane, transmite calm si liniste user-ului, reflecta devotament, seriozitate, incredere si angajament din partea celui care a ales-o. Nuantele deschise de albastru induc o stare de dinamism si bucurie, iar nuantele inchise si tulburi pot fi percepute ca reci si dramatice. Este cea mai folosita culoare pe internet.

Indigo este asociat cu un albastru mai profund si evidentieaza o centrare mai mare in interior, fiind o culoare atragatoare atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Violetul reprezinta comuniunea dintre minte si inima, printr-un echilibru perfect intre rosu incitant si albastrul linistit. Violetul reflecta libertate si dinamism, nuantele purpurii punand in evidenta spiritul practic, cele purpurii-rosiatice indica pasiune si putere.

Rozul este o culoarea incitanta, care indica un caracter mai linistit si senzual, in comparatie cu forta agresiva a rosului. Rezultatul dintre pasiunea rosului cu puritatea albului este adesea asociat cu romantismul rozului. Este folosit mai ales in site-urile adresate femeilor.

Maroul, culoarea Pamantului, este destul de des intalnita, fiind asociata cu stabilitate, siguranta si spirit de organizare.

Gri-ul este o nuanta clasica, conservatoare, eleganta si plina de rafinament. Gri a fost intotdeauana considerat o nuanta a compromisului, probabil si pentru ca se afla intre extremele alb si negru. Este alegerea multor designeri ca si culoare de fundal.

Negru este o culoare puternica, insa este cea mai discutabila culoare deoarece prea mult negru poate fi coplesitor in unele momente.

Albul contine in el toate culorile, scoate in evidenta puritatea si neutralitatea si reflecta de multe ori creativitate. Este cel utilizat suport de background alaturi de negru.