banner

Cum sa arate site-ul meu web?

creating-a-website

Cum sa arate site-ul meu web?

Nu intotdeauna stim exact ce anume ne place, de aceea se intampla ca de multe ori sa avem impresia ca ne dorim ceva intr-un anume fel pentru ca odata realizat sa descoperim ca de fapt nu ne place deloc.

Acest lucru se intampla frecvent si in web design.

Pentru a afla ce tip de web site vrei, trebuie mai intai sa raspunzi la unele intrebari, cum ar fi :

  • Ce fel de web design iti place?
  • Ce tip de afacere ai?
  • Ce anume doresti sa obtii de la web site-ul tau?

Daca nu esti sigur cum vrei sa arate web site-ul tau, fa o lista cu web site-uri a caror design iti place si o lista cu web site-uri care iti displac. Chiar daca nu poti spune exact ce anume iti place sau nu iti place la un web site din lista ta, un web designer experimentat isi poate da seama, analizand cele doua liste, cam ce design ar fi pe gustul tau.

Nu toate tipurile de web site se potrivesc oricarui tip de afacere. Daca firma ta ofera servicii/produse care necesita prezenta clientului la punctul tau de lucru (ex: imobiliare, cabinete stomatologice, cabinete foto, etc), atunci ai nevoie de un web site de prezentare care sa convinga vizitatorii sa te contacteze. Web site-urile de prezentare sunt in general statice si necesita o intretinere si actualizare redusa spre medie.

In cazul in care oferi o gama mai larga de produse care se modifica periodic, cum ar fi de exemplu web site-ul unei agentii imobiliare unde, desi clientii trebuie sa contacteze agentia pentru a beneficia de serviciile oferite, produsele se schimba foarte frecvent si necesita o intretinere medie si o actualizare permanenta, ai nevoie de un web site de prezentare dinamic.

Pentru web site-urile cu vanzare online (clientul poate cumpara direct de pe web site, iar produsul ii va fi livrat direct), ai nevoie de un web site de vanzare. Daca oferi un numar mai mare de produse/ servicii care nu se modifica foarte des, iti poti face un web site de vanzari static. Cea mai buna optiune pentru firmele care vand online o gama mare de produse este web site-ul “magazin online”.

Este foarte important sa stii ce doresti sa obtii de la web site-ul tau, pentru ca unele web site-uri fac o impresie buna, altele au un trafic mare, unele vand foarte bine. Daca iti doresti un web site care sa iti reprezinte firma, ca si o carte de vizita, iti poti face un web site frumos folosind tehnologii webmedia (gen Flash). Aceste web site-uri au un design atragator si impresioneaza. Daca alegi un astfel de web site vei avea nevoie de o campanie puternica de web marketing pentru a atrage vizitatori, deoarece motoarele de cautare nu pot citi cuvintele din animatii si filme, deci nu iti pot indexa web site-ul si nu vei avea vizitatori de la motoarele de cautare. Prin urmare nu iti recomandam un astfel de web site decat in cazul in care fie nu iti doresti sa iti extinzi lista de clienti cu ajutorul web site-ului, fie esti dispus sa investesti in campanii de Web marketing. Daca scopul tau este sa ai un web site care sa fie si frumos, dar sa aduca si clienti noi, poti opta pentru un web site al carui design imbina html-ul cu animatiile flash.

Totusi, web site-urile care aduc cei mai multi clienti sunt web site-urile html care pot fi indexate in intregime de catre motoarele de cautare, aducandu-ti astfel clienti noi fara a fi nevoit sa cheltuiesti foarte mult pentru a-ti promova web site-ul.

O alta chestiune de care trebuie sa tii seama este categoria din care fac parte clientii tai (varsta, educatie, sex, zona geografica etc). De exemplu daca web site-ul tau se adreseaza persoanelor cu experienta limitata in utilizarea calculatorului, web site-ul tau trebuie sa fie foarte clar si intuitiv, pentru ca acest gen de utilizatori daca nu gasesc informatia de care au nevoie foarte rapid, nu continua sa caute in site, ci trec la urmatorul web site din lista de rezultate a motoarelor de cautare. In schimb daca web site-ul tau se adreseaza tinerilor pana in 18 ani, ai nevoie de un web site viu colorat si animat, care sa le atraga atentia si sa le capteze interesul. Acest tip de utilizator va ramane pe un web site care i-a captat interesul chiar daca nu contine informatia pe care o cautau initial.